nedjelja, 9. listopada 2011.

Za 28. nedjelju (A)

Sve je pripravljeno

Kad smo slomljeni i na kraju snaga, naš Bog nam nudi nov početak. Kad treperimo od očekivanja i velikih želja, on nas vodi naprijed u Obećanu zemlju, na visoku goru, na gozbu spasenja. Krenimo vedro i hrabro s Apostolovim osjećajem: "Sve mogu u onome koji me jača" (Fil 3,14).

Kako je divno znati da se dobri Otac brine. Pravi je užitak kraljevu sinu iz Evanđelja što otac pripravlja svadbu (usp. Mt 22,1-14). Otac je taj koji šalje sluge jedanput, pa opet, drugi put. S puno truda ipak nalazi uzvanike. On daje junce i tovljenike i sprema svečan objed. Kad otac priopćuje: "Sve je pripravljeno", nije li to utješna vijest ponajprije za sina koji je sav u očekivanju?

Evo što je Crkva: sazvani gosti Oca Kralja na okupu. Gospodin sprema svim narodima gozbu na gori kako je davno prorok navijestio (Iz 25,6). Ali treba se uspeti. Kralj šalje sluge, ali neki od uzvanika ne htjedoše doći. Drugi opet poručuju - kako bismo to danas rekli: "Nemam vremena!" Nije lako ući u svečanu dvoranu. Ako smo siroti i jadni, praznih ruku i zapravo nedostojni pozvia, moramo najprije primiti na dar svadbeno ruho.

Kršćanin je poslan svjedočiti o neprocjenjivoj vrijednosti prijateljstva s Bogom. Želimo biti potpora jedni drugimau otkrivanju i kreiranju smisla u osobnom životu. Nije riječ samo o karijeri i ispunjenju zadaće, nego o velikom Božjem obećanju da će "uništiti smrt zasvagda i otrti suzu sa svakoga lica" (Iz 25,8).

Kristov poslanik dolazi kao jedan od kraljevih slugu iz Evanđelja. U opasnosti je da ljudi neće mariti. Neki poslanici iz evanđeoske pouke bili su čak zlostavljani i ubijeni. Ali vjerno srce zna kome je povjerovalo. Uzda se da će - riječima Pavlovim - Bog ispuniti svaku potrebu onako veličanstveno kako samo on to može u svojem božanskom bogatstvu (usp. Fil 4,19). Krist je objavio ljepote i izazove života u Duhu. I nas šalje: Idite i svjedočite jedni drugima o dragocjenostima šutnje, o skrivneoj moći sabranosti i molitve, o blagodati sakramenta pomirenja, o zajedništvu s Bogom. Upozoravajte jedni druge vlastitim primjerom kako je važno prepoznati i stvarati prave vrijednosti koje vode u život. Budite živi dokaz da se isplati odazvati se!

Otac je taj koji poduzima riskantan pothvat. Premda još nije osigurao goste, već je spremio gozbu. "Svadba je, evo, pripravljena!" - proglašava. Kralj je taj koji preuzima na se velik rizik. Sve je pripravljeno, a hoće li tko doći?

U trećem tisušljeću kršćanstva s pouzadanjem upravljamo zajednički pogled na Goru Gospodnju. S čežnjom očekujemo da će Bog raskinuti zastor grijeha koji nas tišti (usp. Iz 25,7), da će raskinuti spone opačine, boli i nepravde. Usrdno molimo da izvori zla budu utopljeni i zagušeni preobilnim potocima Gospodnje milosti.
p. Niko Bilić SJ
Vjeruj i živi, FTI, Zagreb, 2001.

Nema komentara:

Objavi komentar